HÅKAN NILSSON RECENSERAR

 

PROVENANCE SEISMIC 2016

Detta vin är det man lokalt kallar för en Bordeaux blend. Vanligtvis samspelar de klassiska ”Bordeauxdruvorna” men även andra druvsorter som Pinotage och Shiraz kan förekomma. Här dominerar Cabernet Sauvignon med knappt hälften av druvorna. Resten fördelas mellan Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec i lika delar. Druvorna handplockades tidigt på morgonen för att anlända till sorteringsbordet för en noggrann selektering. Druvorna pressades försiktigt varje druvsort för sig och transformerades över till jästankarna. Saften pumpades över skalen en gång per dag och man hade en push down av skalen manuellt tre gånger per dag. Beroende på druvsort så fick vinet vila med skal-kontakt i mellan 10 - 28 dagar innan vinet tappades över på 300 liters ekfat från Allier i centrala Frankrike. 38 % av faten är nya och resterande begagnade. Den andra jäsningen då äppelsyra omvandlas till den mjukare mjölksyran fullbordades i faten där vinet fick vila i 11 månader. Därefter blandades de olika faten med de olika druvsorterna och vinet fick ytterligare 20 månader på fat innan buteljering.

Smaknotis om vinet: Färgen är mörkröd och tät. Doften bjuder på inslag av svarta vinbär p.g.a den höga andelen Cabernet Sauvignon samt lite röda bär och välintegrerad ekfatskaraktär. Detta fylliga vin är i en fruktdriven, generös stil med en stor elegans och mjuka, balanserade tanniner. Ett vin som är utsökt redan idag även om det har en livslängd på femton år.


PROVENANCE SHIRAZ 2013

I Sydafrika kan vingården välja mellan att skriva Syrah eller Shiraz på etiketten. Drar vinet åt en europeisk stil likt Rhonedalen brukar man skriva Syrah. Anser man att vinet är mer fruktdrivet och drar åt Australien och ”nya världen” skriver man ut Shiraz, som i detta fall. Man väljer att starta plockningen tidigt på morgonen då temperaturen är sval. Efter ett besök på sorteringsbordet åkte druvorna ner i jästankarna efter en mycket skonsam pressning. Saften pumpades dagligen över skalen och man tillämpade en push down av skalen fyra gånger per dag. Vinet fick vila med skal-kontakt i mellan 12 – 32 dagar. Man föredrar franska ekfat från Allier och i detta fall är merparten (85%) nya och resterande begagnade. Under de första tio månaderna tillämpade man en om-dragning (soutirage) där vinet genomgår en skonsam filtrering där bottensatsen avlägsnas från respektive fat. Slutligen fick vinet vila under 20 månader på faten innan det var dags för buteljering.

Smaknotis om vinet: Vinet har en ungdomlig, purpurröd färg. Doften är mycket utvecklad och generös där jag känner tydliga toner av örter och viol. Smaken är fyllig och tilltalande med ett fruktigt utspel. Både tanninerna och eken är väl integrerad i vinet. Ett vin att njuta av idag eller spara i upp till 15 år.


PROVENANCE SHIRAZ 2013

Likt de övriga vinerna så plockades druvorna tidigt på morgonen då temperaturen var sval. Merparten av druvorna krossades lätt innan de föll ner i jästtanken, medan 25 % av druvorna var hela och intakta. Vanligtvis jäser ett rödvin vid en temperatur på 28 grader medan man på Saronsberg valt en något lägre temperatur. Hatten av skal trycktes ner (push down) tre gånger dagligen för att extrahera ut maximalt med smak. Efter mellan 11-16 dagar skal-kontakt pressades saften med skalen och vinet fick därefter vila på 300-liters fat från Allier i Frankrike. 30 % av faten var nya och resten begagnade. Under tio månader tappades vinet om vid tre tillfällen innan vinet slutligen fick vila under 18 månader fram till buteljering.

Smaknotis om vinet: Ett ganska mörkt vin med begynnande mognad i färgen. Doften bjuder på mycket solmogen röd frukt och fina ek-toner. Smaken är fyllig, len och väldigt druvig där man tydligt känner solmogna mörka bär i kombination med örter. Ett utsökt vin idag och med en framtid på säkert tio år i källaren.

SARONSBERG

Tulbagh är ett relativt anonymt distrikt beläget ca. 30 km. norr om Paarl. Flankerad av bergen i Upper Breede River Valley har ett koppel av vinentusiaster sökt sig hit mycket på grund av den vackra naturen. De första vinrankorna planterades här för drygt trehundra år sedan och det är framförallt vingården Rijk´s Private Cellar som satt distriktet på kartan.

Saronsberg etablerade sig 2003 då Dewaldt Heyns byggde upp gården som Head Winemaker. Dewaldt växte upp och fick sin skolning på pappans druvodling i Swartland, där han direkt lärde sig att respektera växtplatsen. Den 25:e januari 2004 skördade Saronsberg sina första druvor i detta fall av sauvignon blanc.

Dewaldt Heyns som är en mycket lågmäld person besökte mig i Helsingborg för ett par år sedan då vi tillsammans arrangerade en bejublad WineMakersDinner på fina Restaurang Gastro. Efter denna kväll fick Saronsberg många nya beundrare och det är för mig en stor glädje att kunna erbjuda ett antal av dessa viner för vår Vinklubb. Det kan även tilläggas att Dewalt Heyns 2008 blev antagen som medlem i Cape Winemakers Guild, vilket är den finaste titeln en vinmakare kan ha i Sydafrika.

Vinovum AB

Besöksadress: Linnégatan 104, 115 23 Stockholm
Postadress: Box 24094, 104 50 Stockholm