LODALI

Berättelse

Historien om vingården i den lilla byn Treiso sträcker sig hela vägen tillbaka till 1939. Efter kriget flyttade Giovanni Lodali sitt vinmakeri från den lilla restaurangen till ett hus med stor källare.

Han var son till en bonde så jordbruket låg honom varm om hjärtat.

Åren gick och likt många italienska vinbönder var vinet till för att drickas i närtid.

Den första stora förändringen kom 1955 då han son Lorenzo examinerades från Univeritetet för Oenologi i Alba. Redan 1958 skapade Lorenzo och hans fru Rita deras första Barbaresco och Barolo. Affärerna gick lysande och vinerna såldes även utomlands.

Walter Lodali föds men blott några år senare dör pappa Lorenzo tragiskt. Rita fick i nästan 15år driva vingården framåt och när Walter senare gick i pappas fotspår och tog sin examen i Alba började kvalitetsarbetet på riktigt.  Mamma och son förädlade vingårdslägena Bricco Ambrogio och Rocco sette Fratelli.

Idag har det gedigna arbetet verkligen gett resultat. De gör idag 100.000 flaskor från vingårdslägen i både Barolo, Barbaresco och Roero.

Hyllingen till Lorenzo – premiumvinerna med namnet Lornes har vunnit flera priser och Barbaresco Lorens 2019 och 2020 har båda fått 3 glas i Gambero Rosso. Finaste utmärkelsen ett vin kan få i Italien.

Vinerna från Lodali vingård

Prenumerera på vinklubben

© 2024 All Rights Reserved.

Scroll to Top