Om oss

Vår historia

Vinovum AB grundades av Björn Persson 2004 med målet att bli en av de ledande aktörerna inom vinimport i Sverige. 2016 grundades Bosswine som en affiliate till Vinovum AB för att kunna förstärka den gemensamma verksamheten.

OM OSS
Vinovum är ett genuint familjeföretag med engagerad och
serviceinriktad personal. I en tid och en värld där de stora vill bli större
och fusioner mellan vinimportörer sker allt oftare så fortsätter vi vara det
familjeägda bolaget med mycket hjärta och engagemang. 

Det får vi gång på gång
höra från våra kunder och det kommer vi att fortsätta vara. Vi får ofta beröm
för vår stora flexibilitet och att vi har det lilla extra. Vi kan tex erbjuda
specialdesignade etiketter för våra kunder vilket de flesta större inte kan och
vi har korta vägar till beslut och få mellanhänder. Det gör våra viner och våra
erbjudanden extra konkurrenskraftiga.

OM VINOVUM
Vinovum är ett ekologiskt certifierat vinimportföretag på den svenska dryckesmarknaden. Vi har valt att fokusera på en stor andel ekologiska viner i vårt sortiment, hållbarhet i alla led, fokus på extra service till våra kunder och ett specialanpassat sortiment som ständigt uppdateras. Vi har specialiserat oss på unika, handplockade viner för att möta efterfrågan från kunderna. Viner som är unika, prisvärda och i en trendig vinstil från jordens alla vinproducerande länder. Design och förpackningar finns ofta med i vår bedömning av viner vi tror på och är villiga att satsa på. Som en av få importörer i Sverige så jobbar vi med alla möjliga försäljningskanaler, såsom Systembolaget, duty-free, restaurang och utöver det driver vi diverse specialprojekt såväl i som utanför Sveriges gränser.

DISTRUBITION OCH LOGISTIK

Genom vårt snart 20-åriga samarbete med Hillebrand Logistics så kan vi leverera vin både kostnadseffektivt och miljövänligt till alla orter i Sverige. Vi har även de mest generösa leveranskraven på marknaden, allt för att erbjuda så god service som möjligt till våra kunder och samarbetspartners.

CSR OCH HÅLLBARHETSARBETET

Vinovum var ett av de första vinimportföretagen i Sverige som startade processen med hållbarhet i Sydafrika, långt innan kraven från Systembolaget uppstod. Allt började med en skogstokig artikel som hade så många faktafel att journalisten fick sparken från en av Sveriges största tidningar. Historien, som var helt påhittad, ledde senare till något positivt trots allt. Dialogen var igång och insikten infann sig att något inte stod rätt till vad gällde hållbarhetsarbete, eller rättare sagt, avsaknaden av det. Samtal med fackföreningen i Sydafrika inleddes, med Vinovum som initiativtagare, allt på grund av den snedvridna artikeln som ändå i grunden belyste ett allvarligt problem som fanns då. Detta problem kvarstår tyvärr än idag om än i mindre skala och det handlar om de sydafrikanska vinarbetarnas utsatta situation. Så artikeln ledde som sagt till något positivt och vi är idag stolta över att vi drog i gång det. Idag driver Systembolaget ett ambitiöst program gällande hållbarhet och förutsättningarna i Sydafrika har förbättrats rejält de senaste 10 åren.

Gällande miljön så har vi på Vinovum vidtagit flera viktiga åtgärder för att minska miljöpåverkan som till exempel att minska användandet av lastbilstransporter genom att lägga de flesta av våra större volymtransporter i Europa på tåg istället. Vi har även påverkat våra producenter att alltid i första hand välja lättviktsflaskor för alla viner vi säljer.  Det är inte alltid möjligt men arbetet fortskrider och just nu beräknar vi att över 85% av våra volymer säljs på så kallade miljövänliga förpackningar.

TAXFREE

Vinovum har en lång historik när det gäller försäljning till taxfree, med kunder i främst norra Europa. Första flaskan såldes till Stena Line i Malmö och blev därmed vår första listning hos en enskild taxfreekund, året var 2006. Idag säljer vi över 2,2 miljoner liter årligen och har över 95 viner listade hos 9 stora taxfreeoperatörer som verkar mellan Sverige, Danmark, Norge, Finland/Åland, Tyskland, Polen, England, Irland, Skottland och Frankrike. Utöver detta så arbetar vi med flera flygdestinationer över hela världen. Vi finns alltså representerade på flera välkända flygbolag, färjelinjer, flygplatser och i så kallade border shops dit bland annat svenska kunder reser för att göra sina inköp. Rörelser av konsumenter mellan länder påverkas kraftigt av valutaskillnader, alkoholskatteregler och annat, tex pandemin. 2019 var vårt absolut starkaste år men nu ser 2023 ut att bli ett rekordår trots finansiell oro och en svag svensk krona, detta på grund av främst fler listade produkter, fler samarbetspartners och ett enormt behov av att ”taxfreeshoppa”.

 

Laget

BJÖRN PERSSON

MELLANSVERIGE bjorn@vinovumgruppen.se
073-404 00 90

JOACIM ÅSLUND

SÖDRA OCH VÄSTRA SVERIGE joacim@vinovumgruppen.se
073-404 40 23

BO NYLANDER

NORRA SVERIGE bo@vinovumgruppen.se
070-535 84 19

Richard Korttas

Restaurangförsäljning Richard.korttas@cloudgruppen.se>
Scroll to Top