BODEGA PICO CUADRO

Berättelse

Sedan 2014 ägs vingården av Oscar Garrote, Diego Alvarez Gorosito, Felipe Castrillo och en grupp vinförälskade svenskar med nära anknytning till Ribera del Duero.

Felipe Castrillo är vinmakare och grundande partnern till vingården. Projektet började under 2005 års skörd med åtagandet att producera viner väl differentierade efter deras ursprung av hög kvalité med personlig touch. Arbetet som utförts med detta mål under dessa år har lett teamet att söka det unika inom olika områden av ursprungsbeteckningen. 

 Pico Cuadro har idag 19,5 hektar vinodling. Flaggskeppet i Pico Cuadros sortiment är Éxzito Ribera del Duero som är ett vin som utvecklats i samarbete med välkända vinexperten och tidigare vinjournalisten Håkan Nilsson från Helsingborg.

Vinet har gått från klarhet till klarhet och är idag en utmanare till de bästa vinerna i Ribera del Duero.

Éxzito är gjort på 100% Tempranillo (tinto fino) och druvorna köps in från fyra olika växtplatser i D.O Ribera del Duero, där varje enskild odling bidrar med olika komponenter i den slutliga blandningen.

  • Alejandro de la Fuente (Gumiel de Mercado)
  • Angel Aguilera (Hontoria de Valdearado)
  • Marcelino Martinez Briones (Baños de valdearado)
  • Juan Ortega Nieto (Quintanilla de Arriba)

De äldsta vinrankorna kommer från 75 år gamla odlingar i Gumiel de Mercado, där Håkan tillsammans med druvodlaren Alejando besökt hans mycket välskötta vinfält ett flertal gånger per år. Producenten berättade att det råder huggsexa bland de olika bodegorna för att uppfylla druvbehovet. 

Här samsas man med Bodegas Vega Sicilia, Bodegas Aalto samt Bodegas Pago de Carraovejas med att få vår tilldelning av duvor. Etiketten till vinet har tagit fram av Håkans gode vän vin-konstnären Clas Håkansson från Helsingborg och mycket riktigt så är det en del av en dalahäst man skönjer på etiketten. En kul tvist för att få med den svenska engagemanget och partnerskapet i detta unika och framgångsrika samarbetet.

Éxzito är ett vin som vinner på lagring även om det kan avnjutas i sin ungdom och därför har det efterfrågats ett mer konsumtionsfärdigt vin som uppvisar den stil och kvalité som representerar producenten och därför kan vi nu även erbjuda ”lillebror-vinet”  Escencias by Éxzito för 189:- som går att beställas via beställningssortimentet på Systembolaget.

Vinerna från BODEGA PICO CUADRO vingård

Prenumerera på vår vinklubb

Developed by Cebptive Pty

Scroll to Top