SARONSBERG

Berättelse

För att förstå Saronsberg storhet så måste man förstå deras historia och den resa man gjort de senaste 20 åren som saknar motstycke i Sydafrika. Från totalt okänd producent till en av Sydafrikas mest prisbelönta vingård på mindre än 20 år, en imponerande resa.

Låt oss ta med er på denna resa…

 

Nick van Huyssteens dröm om att bygga en vingård ledde till att han förvärvade Saronsberg 2002. I februari 2003 förstördes dock en stor del av gården av en förödande brand, som ledde till etableringen av nya vingårdar under den då nyutnämnde vinmakaren Dewaldts vakande öga. I mars 2003 byggdes produktionsanläggningen och den vackra representation byggnad där många vinentusiaster njutit av Saronsbergs viner genom åren.

Väl värt ett besök kan tilläggas då det enligt många är en av världens vackraste vingårdar med en inramning som lämnar få oberörda. I juli 2024 tappades den första årgången av Saronsberg på flaska, vilket var ett Sauvignon Blanc vin och denna första årgång vann priset som Sydafrikas bästa Sauvignon Blanc!! En helt okej start men med facit i hand så känns det logiskt. 2008 producerade man det nu redan legendariska vinet Saronsberg Provenance Shiraz som idag är Sydafrikas mest sålda Shiraz vin. Anledningen till dess briljanta rykte är att vinet vunnit pris som bästa Shiraz vin trots att viner som kostat många gånger mer deltagit i tävlingen.

 

Saronsberg har en unik mångfald av terroir av de 2 vinodlingsområdena som gården sträcker över.

Den breda skillnaden i höjd, utseende, jordtyp och temperatur ger druvor med kontrasterande egenskaper. Återplantering av vingårdar genomfördes för att dra full nytta av dessa variationer, vilket kulminerade i terroirdrivna viner. Vinområdet Waveren ligger tvärs över dalbottnen.

Druvor från denna gård utgör ryggraden i Saronsbergs sortiment på grund av den mer koncentrerade färgen och smakerna och den fasta, strama tanninstrukturen. Dessa egenskaper kan till stor del tillskrivas de flesta av vingårdarna som ligger på delvis vittrad skifferjord.

Welgegund (Die Erf) ligger i skuggan av Saronsberg, har en högre höjd och är 4 till 5°C kallare än dalbottnen. Här finns en mängd olika jordarter, sandig lerjord samt strukturerad röd och gul lerjord med varierande grad av grus.

Vinerna som produceras från dessa svalare vingårdar har mer blommiga toner med större elegans och utgör grunden för vår härkomstserie, samtidigt som de fungerar som blandningskomponenter i Saronsbergs sortiment. Att blanda vinerna från våra olika terroirer resulterar i viner med en mer skiktad smakprofil och större djup.

Vingårdarna är i stort sett planterade i block på ett hektar medan en mängd olika kloner och kombinationer av grundstammar används för att ytterligare öka mångfalden mellan blandningskomponenter. Med femton olika sorter planterade på gården är det ingen överraskning att blandningar utgör en integrerad del av Saronsbergsportföljen; Shiraz förblir dock Saronsbergs fokus – tills nyligen var det den enda röda sorten som tappades på egen hand. Både Saronsberg och Provenance Shiraz har visat sig vara två av de mest konsekventa artisterna på den sydafrikanska vinscenen.

Vid utformningen av Saronsbergs källare togs en mängd olika produktionsanläggningar och tillgängliga tekniker i beaktande för att utnyttja befintlig teknik på ett innovativt sätt. Därför införlivades metoder som tvångskylning av druvor (den första sydafrikanska källaren som gjorde det), intensiv handsortering och användning av gravitation under jäsningsprocessen. Saronsberg ville i huvudsak ha en praktisk källare som skulle ge Dewaldt många alternativ, så att han kunde fokusera på detaljer samtidigt som han höll fast vid den ursprungliga vinframställningsfilosofin.

För närvarande produceras ca 500 000 flaskor, varav 70 % är röda och 30 % vita vinsorter, årligen.

Totalt planteras 51 hektar vingårdar från början på de två gårdsportionerna, kompletterat med noggrant framtagna druvor på några av vinerna. Odlingsarealen ökar från år till och nya spännande druvplantor har planterats under åren för att säkerställa en spännande fortsättning på Saronsberg framgångsresa.

Vinerna från SARONSBERG vingård

Prenumerera på vinklubben

© 2024 All Rights Reserved.

Scroll to Top